Ontdek hoe je het maximale uit Webflow kunt halen met de 5 essentiële Webflow tips. Of je nu een beginnende gebruiker bent of een ervaren ontwikkelaar, deze praktische adviezen helpen je om je Webflow-vaardigheden te verbeteren en efficiënter te werken.
Webflow tips
1. Stijlgids (Styleguide)
Als eerste, een Webflow stijlgids is een toegewijde pagina of set pagina’s binnen je Webflow-project. Hierin staan alle stilistische elementen, componenten en ontwerprichtlijnen die jij wilt gaan gebruiken op jou website.

Zoals je ziet omvat het verschillende aspecten zoals typografie, kleuren, knoppen, formulieren, ruimte-indelingen, lay-outs, animaties en meer. Door deze elementen op één plek samen te brengen, is het makkelijker om consistentie te behouden door het project heen. Zowel voor jezelf, als voor ontwerpers en ontwikkelaars.
2. Component library
Webflow staat bekend om zijn krachtige tools voor het ontwerpen en bouwen van websites zonder dat je hoeft te coderen. Een van de meest waardevolle functies die Webflow biedt, is de Component library. Deze bibliotheek stelt ontwerpers in staat om snel en efficiënt herbruikbare UI-componenten te maken, te beheren en toe te passen binnen hun projecten.

Deze componenten variëren van eenvoudige elementen zoals knoppen en formulieren tot complexere elementen zoals sliders, carrousels en navigatiemenu’s. Elke component in de bibliotheek is ontworpen met het oog op herbruikbaarheid en aanpasbaarheid, waardoor ontwerpers tijd besparen en consistentie in het ontwerp kunnen handhaven.
3. Vermijd Lorem Ipsum
Bij het ontwerpen en ontwikkelen van een website is het gebruikelijk om tijdelijke tekst te gebruiken om de lay-out en het ontwerp te vullen voordat de definitieve inhoud beschikbaar is. Een van de meest gebruikte teksten voor dit doel is Lorem Ipsum. Al hoewel dit handig lijkt voor het vullen van je website en om de sfeer van de website te beoordelen, is het vaak een vertekend beeld van hoe de website er daadwerkelijk uit komt te zien. Mijn ervaring is dat de feel van de website achteraf altijd net wat anders is. Daarom zou ik het in zijn geheel proberen te vermijden.
4. Sneltoetsen voor Webflow
Sneltoetsen zijn toets combinaties op je toetsenbord die specifieke acties uitvoeren binnen Webflow, zonder dat je door menu’s hoeft te navigeren. Het is zeker de moeite waard om te leren, omdat het je werksnelheid tot wel vier keer kan verhogen. En zoals iedereen weet tijd is geld. Hieronder vind je een link die je naar een website stuurt die een aantal shortcuts voor je op een rijtje zet.
5. Bekijk andere websites
Tot slot, bij het ontwerpen van een website kan het soms moeilijk zijn om met frisse en originele ideeën te komen. Door andere Webflow-websites te verkennen, krijg je een schat aan inspiratie. Je ziet hoe verschillende ontwerpers omgaan met kleur, typografie, lay-out en interacties. Deze inspiratie kan je eigen creatieve proces stimuleren en je helpen om nieuwe benaderingen en ontwerpen te bedenken. Omdat er te veel sneltoetsen zijn heb ik hieronder een pagina gelinkt om inspiratie op te doen voor je eigen website. Dit zijn allerlei websites die gemaakt zijn via Webflow.
Hopelijk heb jij wat aan deze Webflow tips gehad. Mocht je meer over Webflow willen lezen? Lees dan hier over de Top 8 Webflow-templates.